Tadasana, ook berg houding genoemd is de basis houding van alle staande houdingen. Je kunt in deze houding navoelen

Opbouw van de houding:

Je ogen zijn gericht op een punt voor je of je concentreert je in het ajna chakra, het derde oog, gelegen in het centrum van je hoofd. De een punt gerichtheid brengt uiteindelijk concentratie en helderheid. Vervolgens concentreer je je op een rustige en diepe buik ademhaling. Je leegt je hoofd, via het sahasrara chakra/ kruincentrum op iedere uitademing en laat alle gedachten en oude energie gaan. Je gaat uit je hoofd het lichaam in en volgt de energie naar je voeten

Je voeten staan op heupbreedte en je verdeelt het gewicht over je beide voetzolen.Belangrijk is dat je eerst je hele voet ontspant en echt contact gaat maken met het middelste deel van je voet en van daaruit het gewicht over je beide voeten verdeeld.

We zijn geneigd om gecompenseerd te staan, verkrampt of meer met ons gewicht aan de buitenkant van de voeten. Belangrijk is ook om de zachtheid en ontspanning te brengen naar de knieën en enkels en vervolgens van binnenuit los te laten, zonder de stevigheid te verliezen met de grond. Knieën niet op slot zetten, eventueel duw je eerst je knieholten naar buiten en kom je vervolgens van het slot, dit kan een lichte trilling geven of het gevoel dat je denkt om te vallen.

Je volgt de energie vanuit de grond, waar je eindeloos gedragen wordt en de verbinding maakt met je eerste chakra, je basis, het staan. De benen en voeten corresponderen met het eerste chakra. Eventueel visualiseer je licht/ energie zodat je heel bewust blijft ontspannen, openen en opstrekken. Elke inademing maak je verbinding met muladhara chakra/ basis centrum, gelegen aan de basis van je ruggen graat. Je gaat eerst de diepte in en vul je, je met licht, liefde vanuit je hogere bewustzijn. Op iedere uitademing verleng je en open je voor de liefde vanuit de aarde en laat je gaan.

Ontspan je billen, heiligbeen en kantel je bekken iets zodat je staartbeen naar beneden gericht is. Op een uitademing volg je de strekking en het licht vanuit je schaambeen, dit zorgt ervoor dat je, je buik opstrekt en bij je draagt, zonder dat hier spanning is. Je volgt die optrekking door de hele voorkant van je lichaam omhoog naar je kruin en daarboven. Dit geeft een opstrekking in het manipura chakra/ solar plexus en maakt de verbinding tussen je buik en je hart/borst zodat je ademhaling en energie vrij stroomt. Je brengt je schouderbladen iets naar elkaar toe, voel of je schouders nog ontspannen zijn. Ontspan je armen, handen vingers en voel ook de energie om je heen. Breng je kin naar je borst , verleng je nek zodat deze doorloopt in je opgestrekte ruggengraat en je kruin wijst naar boven. Ontspan je gezicht hoofd en blijf volledig met je aandacht in het derde oog en laat laag voor laag los. Zodat je vanuit deze concentratie ontspant, opent en verbindt met jouw diepste lagen van stilte, je kern.

Tips:

Eventueel kun je, je handen op je heupen plaatsen of een hand op je onderbuik en de ander op je stuitje/heiligbeen zodat je aandacht laag komt.

Laat ook iedere gedachte los over dat je perfect in de houding zou moeten staan, probeer rustig en diep te ademen, tot het punt wat voor jou nu mogelijk is. Probeer je alleen maar bewust te worden van je ademhaling, energie, de houding en je gedachten. Het is uiteindelijk niets anders dan in zachtheid corrigeren en volledig aanwezig zijn in het moment.

Hoofd niet te ver naar voren of achter, recht boven je lichaam zodat je in 1 rechte lijn staat eventueel kun je een touwtje aan je kruin visualiseren waaraan je omhoog wordt getrokken.

De houding confronteert ons met hoe we staan op de grond maar ook in ons zelf, het helpt om te aarden. Je kunt in deze houding ook heel veel weerstand ervaren, pijn in je benen, angst om de verbinding te maken met je stevigheid en gevoel, buikcentrum. In het eerste chakra ervaren we vaak diepe angsten, geboorte trauma, er niet mogen zijn. Je ademhaling komt misschien minder diep of er komen steeds meer gedachten. Wanneer je dit alles observeert en probeert los te laten komt er uiteindelijk de overgave. Je wordt 1 met de grond!

Werking:

– Aarden, verbindt ons met het eerste chakra onze basis, innerlijke kracht.
– Corrigeert de afwijkingen die zijn ontstaan door op andere wijze te staan.
(bijvoorbeeld. het gewicht niet goed over de voeten verdeelt of de ruggengraat te veel gekromd)
– De Tadasana heeft een positieve uitwerking op voet- en rugklachten, versterkt de beenspieren.
– Helpt het lichaam zijn natuurlijke elasticiteit terug te geven.
– Helpt lichaam en geest in balans te brengen.                                                                          
– Laat de energie in het lichaam vrij stromen.

blog-new-asana