Graag wil ik jullie iets vertellen over hetgeen yoga kan losmaken en zeker de vorm yoga die ik geef. Aangezien we ieder uniek zijn en ook weer 1, reageren we verschillend maar zijn de eventuele emoties die omhoog komen herkenbaar. Het is dus heel goed mogelijk dat je yoga als zeer ontspannen en rustgevend ervaart. Voor andere mensen kan het af en toe heel intens zijn, de energetische sensaties die vrijkomen en eventuele diepe emoties. Het bijzondere is, dit valt niet te controleren en komt opeens naar boven. Het is voor iedere leerling van groot belang om respectvol te zijn naar de ander maar ook naar je eigen grenzen te leren luisteren. Je bent nooit verplicht om de houding volledig uit te voeren of door eventuele trauma’s heen te gaan als je dat niet wil. Je hebt daarin je eigen keuze en ik zal je hierin begeleiden en probeer een veilige en vertrouwde omgeving voor mijn leerlingen te creëren.

Yoga werkt voor mij helend en mijn hele zijn stond ervoor open waardoor ik oude gedachten en emoties heb leren loslaten. Het is jezelf blijven herinneren dat we meer zijn dan hetgeen we hebben gevormd met onze gedachten als zijnde de enige waarheid. Het bewuster worden van je eigen gedachten patronen, spanningen en zien dat je die zelf kunt leren loslaten met behulp van je ademhaling. Uiteindelijk ga je ervaren dat je ademhaling dieper komt en dat je terug gaat naar je kracht. Zeker in het begin kan het een gevecht zijn omdat we zo graag alles goed willen doen en bang zijn voor wie we werkelijk zijn.

Zelf had ik de eerste jaren vreselijk veel moeite om mijn energie richting mijn staartbeen en benen te volgen. Alsof ik niet durfde en wilde staan, een energetisch gevecht. Ik ervoer ook heel veel licht en steun van mijn biologische moeder en visualiseerde hoe haar energie mijn energie in alle veiligheid en rust begeleide naar mijn benen. Er zal dan zeker een moment gaan komen waar je voorbij de spanningen en gedachten komt, waar je de energie als tintelingen in je lichaam en daar buiten gaat voelen. De ene keer is dit sterker dan de andere keer en zelfs nu kan ik soms dat gevecht ervaren om te aarden. Het les geven en het delen van mijn ervaringen is voor mij de mooiste les en herinnering dat we allemaal van elkaar leren.

Je wordt zeker in het begin geconfronteerd met alle gedachten en oordelen die jij hebt over yoga en jezelf. Uiteindelijk is het de kunst alles te laten zijn en je te concentreren op je ademhaling. Zeker die mensen die al veel nadenken kunnen in het begin ervaren dat ze misschien even denken gek te worden. Maar geloof me, er is hoop en uiteindelijk worden deze gedachten minder en ga je ze aan, zodat ze kunnen oplossen.

Angst gevoelens en emoties kunnen je in bepaalde houdingen overspoelen, zelfs onbewuste emoties of ervaringen uit vorige levens. Je zou hier ook visioenen kunnen waarnemen, maar dat is uiteindelijk niet het doel. Yoga heeft tot doel je lichaam te verlichten, openen en te verbinden met je hogere zelf, vanuit alle stevigheid. Vaak slaan we dergelijke emoties op in onze buik en kan het zijn dat je, je verdrietig voelt en moet huilen. In mijn lessen is hiervoor alle ruimte en veiligheid. Zelf heb ik zeker het eerste jaar, iedere les gehuild om de pijn ik die ervoer als baby die werd afgestaan ter adoptie.

Ook kwam er veel boosheid omhoog, waarom ik? Boos om het geboren worden en het mens zijn. Verdwaald en wanhopig omdat ik in de steek was gelaten en alleen was. Uiteindelijk herkennen we boosheid allemaal in verschillende vormen; mishandeling, gepest worden, scheiding van ouders, niet gehoord worden etc. We leren dingen weg te slikken, onderdrukken. Schreeuwen of bepaalde derde chakra houdingen werken dan bevrijdend.Je kunt na een schreeuw ook zo overdonderd zijn van je eigen geluid, gehoord worden. Vrij en krachtig zijn. Sommige leerlingen ervaren de schreeuw als iets heel naars een soort van collectieve pijn omdat zij bijvoorbeeld nooit mochten schreeuwen of hun boosheid konden uiten. Het gevoel van kokhalzen of overgeven kan dan ook naar boven komen. Belangrijk is wanneer je schreeuwt, je diep inademt en op een uitademing je geluid vanuit je basis omhoog brengt.

( Derde chakra is de plek van ons ego en waar we onze gedachten vormen, wilskracht,controle, twijfel, boosheid en als we daar leren los te laten we ons verbinden met ons goddelijk licht en het innerlijk vuur verbinden met ons hart, zonder het moeten!)

Ook kun je het gevoel hebben geen lucht te krijgen en dat je letterlijk naar lucht gaat happen en opeens niet meer rustig door je neus kunt in en uit ademen. Vaak ga je dan te ver in een houding en word je overspoeld door paniek en wil je compenseren. Dit gevoel zul je geregeld ervaren omdat het ons iets vertelt. We zijn of over onze grens gegaan of kunnen hierin de rust gaan toelaten. Zelf ervoer ik dit vaak bij intensieve lessen dat ik trillen en huilend soms hyperventilerend in een houding stond. Ik herbeleefde mijn geboorte en het moment gescheiden te worden van mijn moeder. Het gevoel geen lucht meer te krijgen, zelf te stikken in mijn verdriet. Maar het moment dat je hierin goed wordt begeleid en er rustig door heen gaat ademen zul je ervaren dat er juiste een overgave komt en een besef dat die traumatische gebeurtenis niet nu is en een projectie van jouw gedachten. Zo kun je het leren loslaten niet door het te negeren of te ontkennen. Ik voelde vaak na deze heftige ervaringen heel veel ruimte en inzicht. Veel liefde en in sommige gevallen blijdschap.

Vreugde en een glimlach of misschien zelfs de slappe lach ook deze emoties kun je ervaren. Dan ervaar je de ruimte en lichtheid en het plezier wat yoga is. Eigenlijk sluit yoga alles in, net als je hart en door de verschillen en oordelen op te heffen is alles goed. Zo kan het zijn dat jij volledig opgaat in je verdriet terwijl je buurman de slappe lach heeft en een ander in stilte is met zijn of haar innerlijk licht. De vrijheid en ruimte die je dan ervaart is magisch, een moment van gedachteloos en vormloos te zijn. Ik heb dit zelf ook diverse keren mogen ervaren, eerst het gevecht, de tranen, de stilte en opeens de overgave, de liefde, zoveel licht en rust! Maar de keer in een achterover buiging de kameel was voor mij een heel mooi moment omdat ik voelde dat ik wervel voor wervel opende. Met mijn onderarmen op mijn onderbenen gevouwen was en er goud licht door mij hele lijf stroomde. Ik moest glimlachen en voelde hoe mijn lichaam 1 werd met de ruimte en de gouden energie en het was extatisch.

Maar deze ervaringen verschillen per keer en uiteindelijk gaat het om de verbinding met de liefde en stilte in onszelf, die we allemaal herkennen en die universele verbinding is.

1blog-new-more-grey-help-magnolia