Yoga is een hindoeïstische filosofie van meer dan 5000 jaar oud, die zijn oorsprong vindt in de beschaving van de Indus vallei. Het is geen religie, er is geen onderscheid tussen de mens en God, zoals in het Christendom. Yoga is een pad naar spirituele groei. Het woord yoga is afkomstig van het Sanskriet Yuj, dat juk betekent. Als zodanig betekent yoga dus aanspannen, onder het juk brengen, verbinden, verenigen.

Yoga is het onderwerpen van alle krachten van het lichaam, ziel en geest aan God. Het uitgangspunt van yoga is het disciplineren van het intellect, het verstand, de emoties, de wil. Yoga betekent een vorm van zielenrust, waardoor men in staat is, het bestaan op evenwichtige wijze te benaderen. (De Bhagavad Gita, volgens Ghandi)

Yoga wordt beoefend door yogi’s/ yogini’s, die opgeleid zijn in deze tradities. Zij hebben geleerd dat er zoveel meer is dan alleen het menselijke lichaam, zij gaan voorbij de vorm en tijd. Alles is god. De guru ben jezelf, het is de herinnering aan het licht. De onwetendheid zorgt ervoor dat ons innerlijk licht wordt overschaduwd door de gedachten. Door je bewust te worden van je ademhaling, leer je, je gedachten te observeren. Deze komen en gaan en berusten niet op waarheid. Vaak zijn gedachten negatief en gebaseerd op het verleden of de toekomst. De kunst is om in het nu te zijn. Je ademhaling is hier voor je belangrijkste instrument en verbind je met de stilte en liefde.

De stadia van yoga

1 yama zelfbeheersing/ onthoudingen
2 niyama discipline
3 asana de yoga houding
4 pranayama beheersing van ademhaling
5 pratyahara beheersing van de zintuigen
6 dharana concentratie
7 dhyana meditatie
8 samadi hoger bewustzijn

Voordelen van Yoga

– diepere ademhaling
– ontspanning
– helderheid
– balans
– concentratie
– opent en verbind je energie centra
– liefdevoller, vanuit je bron
– versterkt je lichaam, houdt het ook soepel
– stimuleert de bloedcirculatie,
– goed voor je botten en immuunsysteem

blog-new-yoga-high-res